Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010

ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ.....

Είναι γνωστό ότι ως διά βίου μάθηση νοείται κάθε δραστηριότητα μάθησης, στην οποία συμμετέχουν ενήλικες καθόλη τη διάρκεια της ζωής τους, με στόχο τη βελτίωση των γνώσεων, των δεξιοτήτων, των ικανοτήτων και των επαγγελματικών προοπτικών, την προσωπική και κοινωνική τους εξέλιξη, αλλά και τη δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου τους.
Η επιστήμη υποστηρίζει και οι εμπειρικές αναλύσεις βεβαιώνουν ότι η διά βίου μάθηση έχει σημαντική οικονομική, κοινωνική, πολιτισμική και πολιτική αξία.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, αναγνωρίζοντας τις προκλήσεις που δέχονται οι Ευρωπαϊκές κοινωνίες από τις ραγδαίες εξελίξεις στις επιστήμες και στις τεχνολογίες, έθεσε το Μάρτιο του 2000 στη Λισσαβόνα ως βασικό στρατηγικό στόχο να γίνει «η ανταγωνιστικότερη και δυναμικότερη οικονομία της γνώσης ανά την υφήλιο, ικανή για βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, με περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας και με μεγαλύτερη κοινωνική συνοχή». Στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής πολιτικής βρίσκεται η ανάπτυξη του ανθρώπινου κεφαλαίου.
Πρωταρχικό εργαλείο για την αναβάθμιση του ανθρώπινου κεφαλαίου, όπως ρητά ορίζεται τόσο στη Σύνοδο της Λισσαβόνας, όσο και στις πιο πρόσφατες Συνόδους της Ε.Ε. (Συνέδριο Μάαστριχ – 15/12/2004 και Εαρινή Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες – 22 & 23/3/2005), είναι η διά βίου μάθηση.


Στατιστικά - Πληροφοριακά Στοιχεία για τη Διά Βίου Εκπαίδευση

Διεθνείς Φορείς και Οργανισμοί Προώθησης Διά Βίου Εκπαίδευσης

Δεν υπάρχουν σχόλια: