Πέμπτη 1 Μαΐου 2014

ΓΙΑΤΙ ΝΙΩΘΩ ΒΛΑΚΑΣ ΓΙΑΤΟ ΧΡΕΟΣ ΜΑΣ

Μερικές φορές αναρωτιεμαι αν οντως είμαι κουτός ή αν όλοι οι άλλοι είναι κόπανοι,όσον αφορά τις αναλύσεις για το χρέος.  Ας κάνουμε μία ανάλυση λοιπόν και αν έχω άδικο παρακαλώ για τα σχόλια σας....

Ας υποθέσουμε λοιπόν ότιο το χρέος μας είναι 350 δις  και το ΑΕΠ της Ελλάδας στα 240 δις.

Ας υποθέσουμε ότι η Ελλάδα έχει πλεόνασμα ισολογισμού 1%
επί του ΑΕΠ ήτη 2,4 δις το χρόνο.

Ας υποθέσουμε ότι έχουμε υποχρέωση να ξεχρεώσουμε άμμεσα μόνο τα 50 δις και ότι τα υπόλοιπα 300 δις παραμένουν χωρίς καν να τοκίζονται-αναδιαρθρωνονται κοκ.....

Ας υποθέσουμε ότι είμαστε σαν χώρα φοβερή και μας δανείζουν με το φοβερό επιτόκιο του 5%.

Ας υποθέσουμε,που δεν υποθέτουμε γιατί είναι πραγματικότητα, ότι για να αποπληρώσουμε την υποχρέωση μας των 50 δις πρέπει να δανειστο΄υμε από τις αγορές.

Ας υποθέσουμε ότι το ομόλογο με το οποίο θα πάρουμε τα λεφτα είναι δεκαετές με 5%, όπως ειπαμε ..
Κάθε χρόνο οι τόκοι για τα 50 δις με το 5% θα είναι 2,5 δις δηλαδή σε 10 χρόνια 25 δις.

Άρα για να πάρουμε τα 50 στο χέρι το ομόλογο θα είναι 75 δις....δεκαετίας...

Είμαστε τυχεροί γιατί  έχουμε πλεόνασματικό προυπολογισμό 1% του ΑΕΠ....

.Αυτό σημαίνει ότι στα 10 χρόνια θα έχουμε πλεόνασμα 24 δις με τα οποία θα πληρώσουμε τους τόκους μας και το κεφάλαιο που θα χρωστάμε θα αυξηθεί κατά 1 δις και θα γίνει 51 δις.

 Άρα μετά από 10 χρόνια θα ξαναδανειστούμε άλλα 51 δις     ......και πάει λέγοντας.

Για  να ξεχρεώναμε και το κεφάλαιο θα έπρεπε να έχουμε 3,5% περίπου το χρόνο και για 10 χρόνια   πλεόνασμα  στον προυπολογισμό του Κράτους , ήτη δηλ. περίπου 7,9 δις το χρόνο και για δέκα χρόνια.

Με αυτό τον τρόπο μετά από 10 χρόνια θα είχαμε περίσεμα 79 δις.....θα ξεχρεώναμε δάνειο και τόκους και θα μας περίσευαν και 4 δις.

Τα ανωτέρω ισχύουν μόνο για τα 50 δις.  Υποθέτουμε λοιπόν ότι τα υπόλοιπα 300 δις δεν τοκίζονται και μας χαρίζουν τους τόκους.

Με πλεόνασμα πρυπολογισμού 3,5% το χρόνο ήτη 7,9 δις το χρόνο....θα ξεχρεώναμε τα υπόλοιπα 300 δις σε 40 χρόνια περίπου και θα μας έμεναν και κάποια ψιλά...

Αναρωτιέμαι λοιπόν .......μήπως είμαι κόπανος και δεν καταλαβαίνω......γιατι με αυτές τις φοβερές συνθήκες χρειαζόμαστε 50 χρόνια περίπου για να τη βγάλουμε καθαρή.....

Επομένως θα πρέπει για αρχή από 9% έλειμα να φτάσουμε τα 3.5% πλεόνασμα για τουλάχιστον 10 χρόνια χωρίς να υπάρξει τυχόν εξτρα τόκος για τα 300 δις ώστε να ξεχρεώσουμε σε 50 χρόνια.

Γι'αυτό λοιπόν χρωστάνε όλες οι χώρες......γιατί κανείς δεν έχει πλεόνασμα και γιατί οι τόκοι που μπαινουν στα δάνεια είναι απελπισία......και μιλάμε για  5% μόνο...........φανταστείτε τους τόκους από τα καταναλωτικά δάνεια και τις κάρτες που είναι από 10-18%. Μιλάμε για τοκογλυφία.

Λοιπόν δεν ξέρω τι σόι οικονομικά μοντέλα φαντάζονται όλοι ...αλλά τα ήδη υπάρχοντα πρέπει να απευθύνονται σε κουτούς...............και οι σωτήρες θα πρέπει να σώσουν πρώτα τον εαυτό τους...Οι τόκοι για τα κρατικά δάνεια, από όποιους και να δανείζονται δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 1%  Διαφορετικά τα δάνεια δεν θα είναι βιώσιμα , αλλά και θα δημιουργούνται χρήματα με γρήγορο ρυθμό από το μηδεν. 

Και όσον αφορά τη φιλοσοφία της οικονομίας υπάρχει και το εξής ερώτημα.....Για να βοηθήσεις κάποιον οικονομικά αδύνατο πρέπει να τον τσακίσεις στο επιτόκιο? Γιατί?  Μήπως έτσι θα σε ξεχρεώσει ευκολότερα? Εγώ δεν καταλαβαίνω αυτού του τύπου τις διευκολύνσεις...........

Περιμένω τα σχόλια σας γιατι έχω και συνέχεια.....μπορει να λεω και μπαρούφες......χαμένα τα έχω..........

Νίκος Χατζηκανέλλος.......@all rights reserved

Δεν υπάρχουν σχόλια: