Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010

ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΦΑΝΤΑΣΜΑ ΤΗΣ ΡΑΛΛΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗΣ

Στη καρδιά του Πειραιά, στην πλατεία Κοραή (απέναντι από το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά) υπάρχει ένα κτίριο-φάντασμα - το οποίο όπως είχαμε αναφέρει και σε 2 παλαιότερες καταχώρησεις μου εδώ και εδώ - στοιχειώνει την πόλη, όσο καλά κι αν προσπαθούν να το κρύψουν οι (λευκές πλέον) διαφημιστικές πινακίδες. Όποιος πεζός διασχίσει τον Πειραιά και σηκώσει λίγο το κεφάλι του, δεν γίνεται να μην αντικρύσει το κουφάρι του κτιρίου που υψώνεται πάνω από το κεντρικότερο σημείο της πόλης και να μην αναρωτηθεί για την ιστορία και το μέλλον (;) αυτού του κατασκευαστικού εγχειρήματος.

Τι γνωρίζουμε λοιπόν για το μισο-τελειωμένο (στα τούβλα) κτίριο που καταλαμβάνει το οικοδομικό τετράγωνο που ορίζεται από τις οδούς Ηρώων Πολυτεχνείου, Βασιλέως Γεωργίου, Κολοκοτρώνη και Ιακώβου Δραγάτση (πεζόδρομος).

ΚΤΙΡΙΟ "ΓΙΑΠΙ" ΡΑΛΛΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗΣ (2010)
Μερικά σύντομα ιστορικά στοιχεία:
Στο εν λόγω οικόπεδο, κατόπιν κληροδοτήματος του Ιακώβου Ράλλη (μνημονεύεται κυρίως ο Ι.Ράλλης, αν και σύμφωνα με τα ιστορικά στοιχεία εμπλέκεται και άγνωστος δωρητής ο οποίος κάλυψε το μεγαλύτερο μέρος της δωρεάς), ιδρύεται και λειτουργεί εν έτει 1856, το Ράλλειο Λύκειο Θηλέων. Ένας από τους κύριους και βασικούς όρους του δωρητή συν τοις άλλοις, ήταν να παραμείνει το σχολείο αποκλειστικά και για πάντα Θηλέων. Κατ' αυτόν τον τρόπο και για 115 χρόνια, η Ράλλειος Σχολή στεγαζόταν στην πλατεία Κοραή, στο ιδιόκτητο κτίριο που εικονίζεται στην παρακατώ ασπρόμαυρη φωτογραφία, συνολικής επιφάνειας 2.500 τ.μ. 

ΡΑΛΛΕΙΟΣ ΛΥΚΕΙΟ ΘΗΛΕΩΝ - ΚΤΙΡΙΟ 1856

Το 1968, επί Χούντας, ο Δήμος Πειραιά με επικεφαλή τον Δήμαρχο Αρ. Σκυλίτση αμφισβητεί την κυριότητα του οικοπέδου από την Ράλλειο Σχολή και το 1971 αποφασίζεται η μεταστέγαση του σχολείου σε άλλο κτίριο (πρώην νεκροτομείο) επί της οδού Κολοκοτρώνη, στην πλατεία Τερψιθέας, στον Πειραιά. Η δημοτική αρχή του Σκυλίτση, με την πλήρη ελευθερία κινήσεων που προσφέρει το καθεστώς των συνταγματαρχών, έχοντας πάρει φόρα από το γκρέμισμα του ιστορικού "Ρολογιού" στο λιμάνι του Πειραιά και πλήθος άλλων νεοκλασσικών κτιρίων, γκρεμίζει το σχολικό κτίριο και εκκινεί την εκπόνηση σχεδίου για την κατασκευή του νέου Δημαρχιακού Μεγάρου του Πειραιά στο σημείο αυτό. 

Η πτώση της Χούντας αφήνει το φιλόδοξο εγχείρημα μετέωρο και μισο-τελειωμένο ως και σήμερα. Η Ράλλειος Σχολή λειτούργησε στο εντελώς ακατάλληλο κτίριο της οδού Κολοκοτρώνη έως και το 1997, ενώ από το 1997 εως το 2006 φιλοξενήθηκε σε ένα άλλο κτίριο-φάντασμα της πόλης του Πειραιά, τον Εμπορικό Πύργο (Ουρανοξύστης). Τα τελευταία χρόνια η Σχολή λειτουργεί σε μισθωμένα κτίρια στην περιοχή της Τερψιθέας ενώ σε οικόπεδο που βρίσκεται στη συμβολή της λεωφόρου Γρηγορίου Λαμπράκη και Πειραιώς-Αθηνών έχει ξεκινήσει η ανέγερση του νέου κτιρίου της Σχολής (το οποίο προβάλλεται και διαφημίζεται ως πρότυπο βιοκλιματικό κτίριο με πρωτοποριακή σχεδίαση), κτίριο το οποίο λογικά (;) θα αποτελέσει τη δικαίωση των αγώνων της Σχολής από το 1972 ως και τις ημέρες μας. 

Τι θα γίνει όμως με το κτίριο-"γιαπί" στο κέντρο του Πειραιά; Από τους κύκλους της τοπικής αυτοδιοίκησης αφήνεται να εννοηθεί πως το κτίριο (με τον πρωτοποριακό για την εποχή του σχεδιασμό) θα αποτελέσει το νέο Δημαρχιακό Μέγαρο Πειραιά. Το σίγουρο είναι πως "κάποιοι" βολεύονται εδώ και χρόνια από την υπάρχουσα κατάσταση εισπράττοντας τα ενοίκια των εμπορικών καταστημάτων που λειτουργούν περιμετρικά στο ισόγειο του κτιρίου, από τους χώρους στάθμευσης και μέχρι πρόσφαρα από τις αντι-αισθητικές διαφημιστικές πινακίδες (οι οποίες προσφάτως απαγορεύτηκαν και καλύφθηκαν). 

Τα επόμενα 40 χρόνια θα καταδείξουν ποιο το μέλλον του κτιρίου... 
Στην Ελλάδα άλλωστε ζούμε... 
 
 
ΠΗΓΗ:http://mlp-blo-g-spot.blogspot.com/2010/09/blog-post_02.html
(ενα φανταστικό Blog με πολύ ωραία θέματα και φωτογραφιες από τον Πειραιά και τα διάφορα προβλήματα που υπάρχουν στην πόλη μας)

Δεν υπάρχουν σχόλια: