Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010

Πετρέλαιο στην Ελλάδα υπάρχει. Όχι μόνο στο Αιγαίο Πέλαγος, αλλά και στο Ιόνιο

Το τελευταίο διάστημα που η ελληνική κρίση αμβλύνεται και η ύφεση βαθαίνει, είναι πολλοί αυτοί οι οποίοι αναρωτιούνται εάν υπάρχει πετρέλαιο στην Ελλάδα.

Κάποιοι υποστηρίζουν πως εάν υπήρχε πετρέλαιο για ποιό λόγο να μην είχε βγει στην επιφάνεια; Αρά λοιπόν αφού δεν έχει βγει ακόμα στην επιφάνεια, δεν έχουμε πετρέλαιο. Κάποιοι άλλοι όμως λένε να ρίξουμε μια ματιά στις γειτονικές μας χώρες, να δούμε δηλαδή, ........
εάν αυτές οι χώρες παράγουν πετρέλαιο. Βλέπουμε πως η Ιταλία, η Αλβανία, η Βουλγαρία, η Τουρκία και η Λιβύη, δηλαδή όλες οι χώρες δίπλα μας, παράγουν πετρέλαιο και εμείς παράγουμε μόνο στην Καβάλα της Θάσου.   

Πώς είναι δυνατόν λοιπόν όλες οι χώρες δίπλα μας να έχουν πετρέλαιο και εμείς να μην έχουμε; Η απάντηση είναι απλή και ταυτόχρονα σοκαριστική. Πετρέλαιο στην Ελλάδα υπάρχει. Όχι μόνο στο Αιγαίο Πέλαγος, με τα διάφορα προβλήματα που γνωρίζουμε με την Τουρκία, αλλά υπάρχει και στο Ιόνιο.

Τώρα για ποιό λόγο δεν βγαίνει στην επιφάνεια; Προς το παρόν τουλάχιστον, δεν βγαίνει στην επιφάνεια γιατί τα «συμφέροντα» που εξυπηρετούνται είναι πολύ μεγαλύτερα, από τα «συμφέροντα» που θα εξυπηρετούσε να βγει στην επιφάνεια.

Η Ελλάδα λοιπόν, σύμφωνα με έγκυρες μελέτες, εκτός από πετρέλαιο έχει και πολλά δις κυβικά μέτρα σε φυσικό αέριο, κυρίως στα βόρεια σύνορα της Μακεδονίας. Αυτός είναι και ο κυριότερος ρόλος που έχει δημιουργηθεί το κράτος της «Μακεδονίας». Ποιος είναι ο κυριότερος χρηματοδότης της «Μακεδονίας»; Είναι ο γνωστός δισεκατομμυριούχος G. SOROS και τα συμφέροντα που εξυπηρετεί. Είναι ο ίδιος άνθρωπος που «διέλυσε» τις νομισματικές ισοτιμίες της Ευρώπης την περίοδο 1990-1993, τις Τίγρεις της Ασίας το 1997, την Ρωσία το 1998 και τώρα «διέλυσε» την Ελλάδα και το νόμισμα του ευρώ.

Για να επανέλθουμε και πάλι στο πετρέλαιο, να πούμε πως η πρώτη πετρελαϊκή εταιρία που ιδρύθηκε ήταν η Standard OIL, λίγο πριν το 1900, και είχε καταφέρει να ελέγχει το 91% της παραγωγής του πετρελαίου των ΗΠΑ. Ήταν δηλαδή μονοπωλιακού χαρακτήρα η εταιρία, που μέχρι το 1911 δεν υπήρχε νόμος και παρατυπία που να μην έχει κάνει, με αποτέλεσμα, το ανώτατο δικαστήριο των ΗΠΑ, υπό το βάρος της οργής του κόσμου, αποφάσισε να την διασπάσει σε 34 εταιρίες, που στη συνέχεια έγιναν οι γνωστές σε όλους μας «7 αδελφές».

Σήμερα, λοιπόν, καταλήγουμε στις εξής εταιρίες: ExxonMobil, Chevron, BP και Shell. Οι πρώτες δύο εταιρίες, μαζί με την πολυεθνική IBM, οι οποίες ανήκουν ουσιαστικά στους ίδιους ανθρώπους, έχουν βαρύτητα στον δείκτη Dow Jones, πάνω από 21% . Όσοι λοιπόν υποστηρίζουν πως οι αγορές είναι «ελεύθερες» θα πρέπει να αναρωτηθούν πόσο ελεύθερη είναι μια αγορά που το 90% της παραγωγής του πετρελαίου ελέγχετε από μια και μόνο εταιρία και πάνω από το 20% του σημαντικότερου χρηματιστηρίου παγκοσμίως ελέγχεται πάλι, από τις ελίτ οικογένειες του «έξυπνου χρήματος».
                                                                                                                      Στράτης Σαραντάκος
                                                                                          Επιστημονικός Τεχνικός Αναλυτής ΕΚΤΑ
                                                                                               Email: stratis.sarantakos@gmail.com

http://www.lakonikos.gr/index.php?c_id=2&n_id=1393

Δεν υπάρχουν σχόλια: